Woord van de week

Je moet wat aanhoren als je niet doof bent, zei onze moeder zaliger altijd.
In deze rubriek elke week een nieuw woord dat onze wenkbrauwen deed fronsen. Niet alleen de beroepsvergaderaars kunnen er wat van, ook in het dagelijks leven horen we van alles waarvan we denken, daar moet Brouwervanteksten zijn licht eens over laten schijnen.
canstockphotoandre1 

Een dingetje

Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker. We zitten bij een directieoverleg - managementteam moet je tegenwoordig zeggen - en de manager vertelt trots over een project dat dankzij zijn slagvaardig optreden vast een succes gaat worden. 'Maar', zo zegt hij bijna achteloos, 'er is nog wel een dingetje.'

Mocht u tijdens dit managementoverleg in slaap zijn gevallen en dromen over zaken die niets met uw organisatie te maken hebben, als u het woord 'dingetje'hoort, is het de hoogste tijd acuut uit uw mooie dromen te onwaken. 

Een dingetje is een nieuw eufemisme in managementtaal. Er ontbreekt iets, of er is iets niet goed geregeld dat onontbeerlijk is voor het welslagen van een activiteit of project. Zonder 'dat dingetje' is het geheel tot mislukken gedoemd, maar men denkt het taalkundig te bezweren door te doen alsof er nog een detail moet worden geregeld.

Voorbeelden

Bij het in dienst nemen van de Fyra was er nog een dingetje: de treinen waren niet veilig, er viel wel eens een dingetje vanaf.

Toen we onlangs een gezellige middag voor onze fans organiseerden doemde er ineens een dingetje op: de beoogde zaal was ongeschikt omdat deze tot een kerkgebouw behoorde waar de organist op hetzelfde moment per se zijn dingetje moest doen.

Kortom: taal is mooi, maar geen oplossing voor alle dingen. Wees daadkrachtig en los het probleem slagvaardig op. Denk niet dat de taal dat voor u doet.

Tot de volgende week zondag, wanneer we weer een nieuw dingetje bespreken.

  • Hits: 3353

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.